yg indah itu kenangan dan yg pahit itu juga kenangan...

snow

selamat datang...enjoy my blog n follow k..pastu kumen2 la ek...jgn bace je...kumen gak..inilah cerita kehidupanku...onak duri kehidupan

Monday, July 25, 2011

::utara selatan sume redah je::

syyuuhhhhhh.......pegi jauh2 dari sini...nyemak je......hehhe....ehh bukan halau korang ler..halau cicak,labah2,rama2,semut,lalat, kerbau,ayam yg sudah berkampung kat blog aku ni..sbbnya dah lama sangat aku x update blog kesayangan ni....sbbnya bila rasa nk conteng2 je tp mood malas dtg lak..jenuh halau mood malas tu tp dia terus duduk situ so tu sal la x update..hehhe...wat pengunjung blog ini maaf yer lama x update(ade ke yg kunnjung blog aku...hahhaha)....ape2 pon biar lah perasan sendiri kan..heheh..

mohhhh kite terjah entry kali ni...korang rindu ek nk tawu sal ape...mohhh cepat...

hahah...suppprrissseeee......sebnarnya...cuti selama 4 bulan ni aku merayau sesuku semenanjung mlysia...byk gak la tu sesuku kan...hahha....kiranya dari selatan sampai utara aku merayau...yer idak...yer la...betol la....x caya ek...meh kite jenguk2....10 julai 2011 ari tu...pagi tu ade reunion...alaaa entry yg sblum ni sy cite kan tu....tgk balik LINK ni...pelupe tol kome ni kan...hehe...petang tu dalam roomate ku dr johor...ye la sorg tu je la roomate aku selama ni..hehe..dia datang ke perak katanya nk release tension..so dtg la dia..smpai dalam pukul 7.30mlm di KTM taiping...

besoknya 11 julai 2011..hah kome nk tawu ke mana lak...ke PULAU PANGKOR ler....nk bawa roomate aku ni..nk sgt main air laut hah...al maklumlah kat segamat xder laut..sungai segamat ade la...heheh...pegi bukan ari public so pelancong xramai sgt..tp best..sume xtvt ade je...ktorg tido sana 1 malam...chalet murah je n nk main xtvt lain mcm2 ade...(Promote jap)...kat pangkor g la tmpat yg jd tarikannya iaitu taman fu ling kong, kota belanda...hehe...malam makan ler kat gerai2 tu..tp biasa la mahal la tempat plncongan camtu...vtvt air yg best snokling, pusing island tgk batu2 bentuk binatang, naik bot....harga??? pegi la pangkor lu baru tawu....kena pndai tawar2 la...hehe..setelah 2hari disana kami pulang,...fuh penat..maklum lah seronok sgt snokling smpai penat...hehhe..

ni la kat coral island,pulau pangkor...baru pas snokling

 ni la kat taman fu ling kong...tu mini tembok besar cina...
 roomate ku kat tmn fu ling kong
 ni kat kota belanda yer kengkawan...hehe
 ni sotong bakar...sedappp...freshhhh
 van pink....teksi di pangkor yer...
 feriiiiiii..
 batu berbentuk kaki org tgh tido
 batu bentuk ikan paus
 batu bentuk kepala buaya
 batu bentuk penyu
 time snokling


13 julai 2011-9.45 pagi
bergeraklah keretapi ke segamat pulak..haha..aku teman roomate aku balik la pulak....fuhhh 7 jam lam train..rasa kaku kaki tangan sbb lenguh sgt..hahha...sampai2 je rumah dia kul 6.30petang camtu la...terus melantak durian segamat...hahha...hantam sajalah...rezeki depan mata kan...hehhe...mlm tu..amek ko...kepanasan la...melantak durian byk sgt....soknya 14 julai ke tangkak johor la..tawu g wat ape...g cari baju raya..haha..kompom raya ni xder baju sama kaler sbb aku kat utara beli kain kat selatan...haha...15julai lak...awal2 pagi lg dah g cari umah mak sedara aku yg tinggal kat segamat gak...jumpe jugak kami cari walopon salah information nombor jalan..hehe.....

time atas keretapi yg xder keje..bosan kot..lenguh sume badan...hehhe
 kat kafe..ape lagi melantak ler...


16 julai 2011 lak bergeraklah aku ke melaka ngn kengkwan roomate aku.....disamping menghantar aku ke melaka utk berjumpe ngn abang aku utk terus pulang ke perak sbb abg aku bawa rombongan bdk sekolah g melaka...fuhhhhhh pjgnya ayat....semput korg nk bace kan...hahha..sementara tunggu masa kami g melantak lu pastu tgk tranformers 3...hahah...layannn cite tu gak....yg lawak kawan aku sorg ni ade gak first time g tgk wyg walopon umur dah sebaya aku..kikikiki....ingat kan aku je dolu2...kire aku ok sikit la umur 19 dah pandai tgk wyg...hahha....petang dalam pukul 5.30 gerak g menara taming sari melaka sbb abg aku tunggu aku kat situ....akhirnya jumpe jugak abg aku n then aku follow abg aku terus n berpisahlah aku ngn roomate aku ng kwn2 dia...wahhh sedih gitu..hehhehe....mlm tu aku follow ngn rombongan dak2 sekolah agama la..hahha.kelass gitu...ngn makcik2 pon ade k...best gak...

17 julai 2011 barulah aku nikmati sebenar rombongan sekolah agama ni...hahha...mule2 g sarapan lu,selepas g sarapan ke perigi hang tuah n then g zoo melaka nk tgk kwn korg la...hahha....best gak tp xlarat jalan la...besar sgt zoo ni...sesuku zoo je pastu patah balik...hahha..pas g zoo tu terus ke destinasi yg terakhir iaitu NILAI 3 pulak....hah dah smpai situ korg tawu la kan nk ape...nk shopping la..hahha...tp harga barang dah mahal dah kat situ..time aku g dulu memang murah giler....tp sekarang mahal dah....aku beli ape yg  patot je..yg agak2 murah...penjimatan...hehhe...setelah penat bershoping terus pulang ke perak la..smpai rumah lewat mlm juga...fuhhhh merayap sakan kan aku....ehhh ade lagi la.....jom bace lg..

di zoo melaka
 abg aku ngusik ank2 muridnya...hehhe
 baik gajah ni...hehhehe
 ni segelintir je..ade yg lain lg...
 perigi hang tuah
 sempat take pic dr apartment tgk matahari terbenam

22 julai 2011- 3.00petang lak bergerak lak ke perlis n kedah...hahhaha...ni g family la sbb abah aku rindu kat mak sedaranya kat sg.bahru perlis tu...huhu...tp singgah kat anak bukit kedah lu sbb abg ipar aku nk singgah umah mak dia lu...heehhe...lps maghrib baru gerak ke perlis..xlama pon setengah jam je dah smpai perlis...smpai2 tu terus makan pulut durian...wahhh sedap giler..lama xmkn wei... pastu ape lg...mengulur la atas toto...23 julai tu lak aku ikot Long Siah g memancing ikan puyu kat sawah padi..wahh nikmatnya mancing walopon xpenah pegang seumur idup...pgalaman tu mancing puyu kat bendang....petang pulak g meraya kat kuala perlis saje jenjalan tgk jeti kuala perlis..alaa jeti nk ke langkawi tu...heheh...pastu meryau tman rekreasi kat situ....24 julai 2011 pula pulang ke perak..tp sblum pulang tu singgah dulu kat jitra, anak bukit n gurun tgk sedara mara kat sana....fuhhhhh mmg penat sgt2...tp trip yg best la kan...

mak aku ngn mak sedaranya...muke lebih kurang cam arwah tok aku...adik arwah tok la katakan...
 abah aku ngn pak sedaranya
 ni time g mancing ikan puyu...hehe..best giler...tu Long ngn anak sedara aku tu...ngah tgkap belalang nk wat umpan...
 ni mancing kat tali air sawah...tp ikan lam sawah lg byk..letak je umpan terus ngapppp...
 tenang je rasa kat sini.....
 ni ikan first yg aku dpt...hehhe..punya la seronok...

 time petang g jenjalan kat kuala perlis..mak abah xnk ikot...kami2 je...hehhe




 ni kat jambatan rumah mak sedara abah aku....rumah mmg tepi laut je...kerja sume nelayan...
 ni la suasana kg mak sedara abah aku...kat sini la tempat abah aku dibesarkan....


2 minggu berturut2 aku merayau je kan...bygkan dalam masa 2 minggu aku merayap hampir 6 buah negeri..tp bukan sume tempat g la..kirenya jejak negeri tu means sampai ke negeri tu la kan...hehhehe...

3 comments:

azra wahab said...

wah!!yg sawah tu kat mane?knp xbwk aku??=((

azwaazliza said...

cik jera:hehe...yg sawah tu kat perlis...aku baru g mingu lepas...cantek giler....hehhe...jgn jeles yer...

azra wahab said...

perghh!!!!