yg indah itu kenangan dan yg pahit itu juga kenangan...

snow

selamat datang...enjoy my blog n follow k..pastu kumen2 la ek...jgn bace je...kumen gak..inilah cerita kehidupanku...onak duri kehidupan

Saturday, December 31, 2011

tukarkan shoutmix kepada cbox skrg!!!

cepat tukarkan SEGERA.....kerana shoutmix akan kenakan byran mulai esok hari iaitu 1 januari 2012...cepat2.....guna yg free je sudah...heheh...opppssss korang x tahu caranya mcm mana ek..ok mari saya ajarkan


buka LINK ni utk dapatkan cbox yg baru korang...pastu click la kat yg tulis "get your own free Cbox now" mcm gambar kat bawah ni

selepas itu, isi lah maklumat yg dia minta untuk mendapatkan cbox terbaru anda...selepas itu dah korang akan nampak seperti yg dibawah ini.... tekan ada perkataan "publish" yang berwarna merah itu untuk mendapatkan kod untuk letakkan kat blog kesayangan anda...ikuti lah langkah2 seterusnya mengikut dalam arahan tersebut....

seterusnya korang ikutlah langkah2 yg di ajarkan disini...heheh



copy kod tu kat blog korang....macam biasa la kan nk buat mcm mana....buka "design" n click kat " add gadget".... pastu cari lah HTML/JavaScript lalu paste la kod yang sudah di copy kan itu...

p/s: selamat mencube yer...

Thursday, December 22, 2011

lelaki juga merajuk





tibe2 suke lak nk wat sal lelaki lam blog aku ni...haahha....knp?? ntah la..tibe2 je....ape??buah ati penarang jantung aku merajuk?? xder r...dia x majuk tp aku yg selalu merajuk...hahha....org selalu kata yg perempuan ni selalu sinonim dgn merajuk kan..pntang salah sikit merajuk....see?? aku mengaku aku pon suke merajuk...tp merajuk kerana bersebab...bukan saje2 merajuk ok...ok stop sal aku n nk cite sal lelaki merajuk lak...hudohkan kalo lelaki merajuk...hahhaha...lawak3....jom kite lihat ape tanda2 yg menunjukkan mereka merajuk...


1. diam seribu bahasa / diam seribu batu
Dia ni akan diam je sewaktu bersama ngn kita...walopon kita bercakap dengannya tp dia hanya mengiayakan dan mengangguk sahaja...tak dak sikit pon dilayannya apa yg kita cakap kat dia. sedangkan sebelum ni apa yg kita ceritakann dia akan menyampuk. jika keadaan sebegini berlaku maksudnya dia merajuk ngn kita la tu....haha..pandai2 la korang nk pujuk..


2. buat tak tahu / buat 'nohee'
Dia wat tak tahu je dengan kita...jika kita minta tolong dia wat something ke or ape2 ke dia wat acuh x acuh je...mahu x mahu je....dengar pon mcm  xdengar je (bagi pekak betoi2 kang baru tau)... kadang2 cara ni la yg kita paling sakit hati sekali sbb kita punyalah kusyuk cakap itu ini padahal dia wat 'noheee' je...sape x hangin..mcm kite je nk majuk balik...tp cover2..hehhe


3. menolak untuk makan bersama / keluar bersama
Ni lagi satu hal pula...bila dah merajuk ajak kuar makan ke ajak kuar sesama ke ade je alasan dia.....byk keje la....duit xder la(ade ke cam ni)...hahah...xpon bak kata pepatah seribu alasan dikeluarkan utk elak dr keluar dr kite ni....jom kuar makan malam sok...xpe la awak kuar la ngn kwn2 awk sy xder duit.....hahahha...kalo laki cam ni patot tinggalkan je...sbb dia xder duit....ehh ape la korang ni materialistik betoi...hehhe.....dia xder duit sbb hujung bulan la.....hehehe...xpon kite ajak je dia kuar mkn sesama...kalo dia xnk gak g beli mknan n then bawa g makan depan dia smbil tgk muke dia yg mencuka tu...hehe...


4. masam muka
Tanda ni la yg paling ketara sekali kalo mereka ni merajuk...muka tu kalo tgk asam keping..rasanya asam keping lg manis kot dr muka dia ni...kan..kan..... dah la xnk cakap ngn kita pastu tarik2 muka masam dia pula...tak puas ati la tu..tunjuk protes guna reaksi muka kan.....kalo nk ikotkan moncong orang lelaki merajuk ngn moncong orang prempuan merajuk rasanya moncong lelaki merajuk lagi panjang kot..hahah..kalo popuan sedepa je pjgnya tp kalo lelaki 2 depan panjang moncongnya..boleh sidai baju lg kat moncong tu...hahah


5. wacthing tv sampai lewat malam
tgk tv sampai tak tahu cerita ape ditengoknya..sbb pikirkan masalah n fikirkan amarahnya...padahal yg dia tgk tu bukan rancangan pebret dia pon..tp untuk ilangkan merajuk dia tu dia pon layan je tv tu padahal bukan tgk pon cerita tu tetapi pikir macam2...hahha....'kalo aku merajuk ni mesti dia pujuk kot nanti'..hahha..agaknya mcm ni kot..hehhe


6. keluar rumah tak bagitau
Sebelum ni nk g mana-mana pun bgtau je kan..tibe2 satu hari lesap hilang kemana ntah.....xbagi tau....nak tunjuk dia marah la tu..nk suh kite pujuk la tu kan...hhahah...kalo kite tanya nk kemana pon belum  kompom dia jawab ape kita tanya tu..wat sakit hati je....dah la kuar suke hati x report...heheh...kalo cam ni jadinya maknya dia merajuk giler2 la tu.


7. bace newpaper
Selak punya selak ntah kali ke berapa selak kat page yg sama je pon....sbbnya mata tgk paper padahal hati tgh fikirkan benda lain..orang tua-tua kata ni memang tabiat orang lelaki sbb kalo merajuk bace paper walopon paper tu yg tahun bila punya keluaran..hahha..mcm2 ragam la kan..ingat popuan je...


8. matikan handset
Yang ni rasanya memang paling pebret orang lelaki...sbbnya xnk diganggu la kununnya.... lelaki ni bila merajuk x suka diganggu. sbb tu la dia off kan tepon untuk elak orang ganggu dua dengan alasan bila tanya kata bateri kong...'kong' la sgt kan..menipu memang x leh lari dgn lelaki kan....tipu sunat kunun...huhuhu... tp sebenarnya dia xmau dgr suara kita kerana bila dia dgr suara kita takot  marah dia tu makin menjadi2..orang tgh merajuk la katakan...xboleh diganggu la....tp bila dia dah rindu dia tepon kite gak kan......percayaaaaallllllaaaaaaa




dah BACE????hahhaha...dah tau dah tanda2 korang punya kwn ke buah ati ke buah jantung ke abang kome ke ayah kome ke or sesape je la yang majok...so korang pandai2 la gunakan inisiatif nk pujuk dorang cam ne....korang kaji semula apa yg jd pyebab dorang tu merajuk....wah4...pakar motivasi lak rasa ni..hehhe..pandai2 la korang pujuk ek....aku pon pening gak sekali sekala nk pujuk buah jantung aku...hehhehe

Thursday, December 15, 2011

kiamat 2012 : sejauhmanakah kebenarannya



sebut saja kiamat...sudah pastinya semua orang takot...sbbnya memikirkan dosa yang byk dilakukan manakala amal ibadat yg kurang dilakukan....ASTAFIRULLAH.....bukan orang lain sahaja tp diriku yg kerdil ini juga berasa gerun bila menyebut kata kiamat....tertanya2 bilakah kiamat itu....besokkah??lusakah??tulatkah? or bila2 sahaja akan berlaku..itu semua kuasa ALLAH sahaja yg tau bla kiamat itu akan berlaku....

hari ini mahu berkongsi cerita pasal kiamat yg akan berlaku pada tahun 2012 seperti yang digembar gemburkan oleh msyrakat sekeliling...seolah2 menyatakan bhawa tahun 2012 semua planet akan berada dalam 1 paksi yg sama...jika berada dalam 1 paksi yg sama ini bermaksud dunia akan runtuh kerana paksi yg tidak stabil...itu lah cerita yg semakin menular di sekeliling kita sekarang...cerita 2012 yang difilemkan arahan Bart itu pon  mempengaruhi pemikiran manusia...ok back to the main point...kita xboleh percaya bahawa kiamat itu akan berlaku pada tahun 2012..siapa mereka itu yg mengatakan sedemikian sedangkan Nabi sendiri pon tidak tahu bilakah kiamat itu berlaku melainkan mereka mengambarkan melalui tanda2 kecil dan besar bahawa kiamat itu akan tibe....hanya ALLAH shj yg tawu bilah kiamat itu akan berlaku...

baru-baru ini aku ade menghadiri sebuah forum anjuran pihak PMUKM..yg bertajuk kiamat 2012:sejauhmanakah kebenarannya... moderatornya ustaz fauzi al-kuliyah tu...n then ahli panel dia Tuan Khalid Yahaya (penulis buku Konpirasi Galaktik 2012) dan Ustaz Muhammad Asyaari Abdul Rahman (motivator)....ok meme mulany aku meme nk g...tp xtawu x pasti dpt g ke x...sbbnya xder kwn nk g n tkot g sorang2...hahah....tp tibe2 mlm tu pejoi mesej x pegi dectar ke mlm ni.....ok set terus ade geng nk pegi..hahha..sbb tajuk dia meme menarik sgt....bermulalah forum itu...dah setelah habis forum tu i get the more information....SUBHANALLAH....ok truly sememangnya sebut sal kiamat 2012 aku sedikit takot...tertanya2 adakah semua tu benar....tp skrg aku dah kuat..iman aku dah teguh...semua itu propaganda orang yahudi yang selama ini sememangnya bencikan org Islam dan mahu runtuhkan iman orang Islam itu sendiri...... ok marilah sy kongsikan ape yg saya dapat time forum tu....buat sesepa yg takotkan hal yg berkaitan akhirat 2012 ni...mari bace ni dulu...mari kuatkan iman anda dengan apa yg sy mahu kongsikan ini..

bermulanya konspirasi akhirat akan berlaku pada tahun 2012 ini adalah bermulanya sebelum nabi Isa lagi..iaiti 1 kaum yg sangat pandai mengira matematik..mereka mengira hari yg genap beberapa ribu tahun sbg titik tgh sehingga mendapat hari 20 december 2012 sbg tarikh kiamat akan melanda...kaum ini dikenali sebagai KAUM MAYA...(utk pengetahuan lebih lnjut sal kaum maya ni sila bace buku konspirasi galaktik 2012)...  selain daripada itu, filem 2012 yg ditayangkan itu juga adalah satu cara yahudi utk mempengaruhi pemikiran orang Islam bahawa kiamat berlaku sebegitu dan sebegini rupa....utk para ulama dan yg tinggi imannya sudah pastinya tidak tergugat tetapi buat kanak2 n buat yg imannya senipis bawang tu mcm mana pulak kan....oleh itu semua yang berkaitan dengan kiamat 2012 adalah 1 propaganda org yahudi/barat utk jatuhkan umat islam...apabila umat  islam berada dalam keadaan ketakutan mereka dengan mudah akan mempengaruhi pemmikiran org Islam in...fikir2 kan dan renungkan lah....

manusia masa kini juga sering kali terpengaruh dgn 'numbering'....dpt kita lihat tsunami yg berlaku di jepun itu juga dilihat dari segi number iaitu tarikh kejadian itu dikaitkan dengan bilangan surah AL-Quran... pastikah betul??sekiranya tsunami itu berlaku bukan tarikh berkenaan pula adakah ianya dikaitkan dgn bilangan surah itu juga....ASTAFIRULLAH...mentaliti msyarakat yg mudah dipengaruhi dgn number dan sebagainya... ade 1 cerita yg sy masih ingat time forum tu..."smpai ade seorang tu mahu berkahwen pada tahun 2012 tetapi di percepatkan tarikhnya kerana takut kiamat akan terjadi"...see kan.....mentaliti msyrakat yg terlalu percaya semua ini.....tetapi tidak mahu mengkaji dahulu apakah ia betul..dari mana sumbernya dan adakah ianya fakta yg tertulis dalam AL-Quran...

"believe" "numbering" "mind set"

3 bende ni lah yg sering mempengaruhi pemikiran manusia..pantang kata apa2...pasti sudah percaya tanpa melakukan usul periksa...manusia2...kerdilnya kamu....sedangkan kita telah diketawakan oleh orang yahudi di luar sana....untuk kuatkan iman kita marilah kita memahami dan menghafal Surah al-Khafi 10 ayat yg pertama...INSYAALLAH...kita akan dijauhkan segala fitnah dan kejahatan dari orang lain....dlm surah ini juga ada diterangkan mengenai akhirat itu...

mahu juga didebatkan di sini..sekiranya tahun 2012 itu adalah tahun kiamat...mana NABI ISA yg telah turun 7 tahun...utk pengetahuan smua..NABI ISA akan turun ke bumi selama 7 tahun utk membunuh dajjal....kita dapat lihat disini NABI ISA belum lg turun ke bumi bagaimana mereka mengatakan tahun 2012 sebagai tarikh kiamat.....sy bukan mahu menidakkan hari kiamat itu....kita tak tahu bilanya akan terjadi....hanya ALLAH shj yg tau....so jgn pandai2 mengadakan provokasi mengatakan tarikh berkenaan sbg tarikh kiamat.... fahami semua nya seperti yg telah tertulis dalam kitab agung kita iaitu AL-QURAN....dalam kitab itu semuanya sudah diceritakan...disebabkan kita tidak tahu apa maksudnya itu jadi kita tidak memahami segalanya...

marilah kita kuatkan iman kita supaya ianya tidak ditertawakan oleh orang yahudi ini...kuatkan iman kita dengan sebaik-baiknya...percayalah RUKUN IMAN dan RUKUN ISLAM itu...semuanya adalah kekautan umat islam di dunia ini....

aku rindu

dalam kesibukan berasigment tp aku dlm dilema....dilema rindukan mereka yg teramat sgt....sedar x sedar dah sebulan lebih aku x balik......si tanggang kah aku??huhuhu...wahhh sebulan lebih aku xbalik..last aku kat kg 12 november...n ari ni dah 15 december.....wahhhhh..lame giler rasanya...tp rasa berbaloi juga di hati bila xbalik sebulan tu byk keje dpt di siapkan....ari ni tgl lg 2 keje je lg yg perlu aku siapkan....INSYAALLAH boleh punya...pasti dan yakin pasti ALLAH tolong aku.....


biasalahkan bila x balik lama ni..sentimental akan berlaku...sedih..pilu...rindu...sume2 la....sgt2 perlukan mereka...sgt2 mahukan mereka....sgt2 sygkan mereka...SANGAT.....(jgn marah kalo tibe2 air mata menitis) mak pon lama x call....aku call ari tu dia x angkat....n dia pon x call balik...aku pon x call balik...(aku majok kot...hehehe)....
ok cover2...jgn sedih ok.....dah sebulan  xbalik tp aku dapat jumpe kakak aku kat PWTC ari tu...tp jumpe kakak x sama jumpe mak n abah kat kg....x sama rasa mcm mana balik kg....huhu...sedih3.....rindu kat semua2....tibe2 td anak sedara aku chat kat fb " makcik x balik kg ke?" wahhh sentap tibe2....sayu je rasa..si tanggang kah aku....sob3.....aku pon reply " makcik balik besok...dah lama sgt makcik x balik...rindu dah kat adik...rindu kat semua2 dah ni...adik balik kg gak ke nanti"....sedddddiiiihhhhhhh........ pastu tibe2 lg sorang anak sedara aku lak mesej kat fb "ahad ni makcik balik x??" huaaaaaaaaa lg terasa sayu...rupanya kerinduan mereka kat aku pon terserlah...huhu...aku pon reply " makcik balik sok faten..bgtau pah makcik balik sok..amek dekat beruas tau".....sebulan x bersua rasanya seperti bertahun lamanya....mcm mana keadaan mak abah kat sana kan...mcm mana semuanya yer....rindu..rindu..rindu..... xpe sok orang balik tau....xsabar nk balik...

 

Monday, December 12, 2011

ombak rindu

dalam kesibukan asgment yg berlambak...sempat lg aku keluar jenjalan...ni bukan jenjalan biasa okey!!!ni memang jalan sakan giler...dari kul 11 pagi sehinggalah kul 7.30 pagi sok baru balik ukm semula...hahah....sakan x aku g jenjalan...hahhaha.... motif utama nk g zoo negara je sebenarnya...tp secara kebetulan singgah muzium negara jap sbb salah exit...huaaaaaaaa...terbukti perjalanan kitorang penuh dgn onak duri...hahah..sebab semuanya sgt 'pakar' dlm hal jln raya ni...hahhaha...dgn 'kepakaran' itulah kami redah je pegi mana2 pon...yg penting sampai jugak...hehe...best sgt jenjalan...xtido semalaman sbb jenjalan..hehhe...biasa la yg ikot cume geng2 kami je la...aku, huda, nadia n ejan....secara x sengaja dak UM sorang eddy mau ikot sekali...wahhh lagi meriah la dia ada...hahha... 

okey...dlm prncangan tu...tergerak ati nk tgk OMBAK RINDU....sbb cite ni tgh hangat kat pwgam...dah seminggu lebih dah kluar kat pawagam tp aku xdpt tgk pon lg..huhu..akhirnya mlm tu aku dpt tgk gak walopun mitnite....layan je la...tgk kat klcc lagi tu...demand tol kan...hehhehe...tp memang best cite tu..walopon entry aku ni dah lambat tp memang best giler la....sedih, pengorbanan, pengajaran, kekuatan, kesetian...ahhhh mcm2 la dr cite tu..haha...aku xbace pon novel tu sbb aku xtahu pon hebatnya novel tu...malangnya aku x ikot dunia novel ni kan...ahhaha..tp aku suka bace novel...tp kadang2 je la..hahha....kpd sape yg x tgk lg tu pegi la tgk...siyer best...x tipu......

Friday, December 9, 2011

Tanda 100 hari sebelum meninggal

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT
kepada hambanya dan hanya akan disedari
oleh mereka yang dikehendakinya.
Walaubagaimanapun semua orang Islam akan
mendapat tanda ini cuma samada mereka
sedar atau tidak sahaja.
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas
waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung
rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami
getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya
seperti daging lembu yang baru saja disembelih
dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan
mendapati daging tersebut seakan-akan
bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi
mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa
mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini
akan berhenti dan hilang setelah kita sedar
akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak
diberi kesedaran atau mereka yang hanyut
dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal
kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini
maka ini adalah peluang terbaik untuk
memunafaatkan masa yang ada untuk
mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan
yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah
mati.


Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah
waktu Asar. Bahagian pusat kita akan
berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang
tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang
letaknya di atas Arash Allah SWT.
Maka malaikat maut akan mengambil daun
tersebut dan mula membuat persediaannya ke
atas kita, antaranya ialah ia akan mula
mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi
malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya
sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang
terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung
seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya
cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut
nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya
kepada mereka yang diuji dengan musibah
kesakitan di mana orang sakit yang tidak
makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk
makan.


Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di
bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi
kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan
maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut
kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan
orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata
hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang
yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh
dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari
bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana
bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk
ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan
perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar
ditegakkan.


Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana
kita akan merasakan satu denyutan di sebelah
belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana
ini menandakan kita tidak akan sempat untuk
menemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan
merasakan satu keadaan sejuk di bahagian
pusat
dan ianya akan turun ke pinggang dan
seterusnya
akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini
hendaklah kita terus mengucap kalimah
syahadah
dan berdiam diri dan menantikan kedatangan
malaikatmaut untuk menjemput kita kembali
kepada Allah SWT yang telah
menghidupkan kita dan sekarang akan
mematikan pula.
Sesengguhnya mengingati mati itu adalah bijak

p/s: renung2kan...setiap yg hidup pasti ade kematian....bermulanya Muharram ini marilah kite berazam baru demi kehidupan yg lebih sejahtera.......

Sunday, December 4, 2011

6 jenis wanita tak patut dikahwini



Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : " Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah ".

1.Wanita Ananah
wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.


2.Wanita Mananah
wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.


3.Wanita Hananah
Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.


4.Wanita Hadaqah
melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.


5. Wanita Basaqah 
Pertama - Wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua - Dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah
banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja. 

Thursday, December 1, 2011

::kereta ku 2 tahun lg::

saat org lain mahukan kereta mewah2 tp aku hanya mahukan kereta ni je....hahah..mak abah aku kata cukuplah dgn keperluan kite....kemampuan kite....kebolehan kite...bukan membeli ikot kata hati..ikot org lain...mahu menunjuk2...padahal duit xder pon..bak pepatah org perak kata "bio pape asei bergaye"...hahhaha....ini je yg aku mau 2 thn lg... n rumah sebiji..walopon rumah kat kg tu dh diamanatkan utk aku tp aku nk cr rumah sendiri gak....hehhe...wahhhh impian menggunung...




Proton Saga FL, Saga versi terbaru dari Proton ada dalam dua varian iaitu Standard dan Executive bagi menggantikan varian sebelumnya iaitu N-line, B-line dan M-line. Sejak mula diperkenalkan pada tahun 2008 yang lalu, model Saga berjaya menjadi kereta keluaran Proton yang paling laris. Purata jumlah jualan yang telah dicatatkan oleh sedan kecil lagi kompak tersebut sebanyak 6,200 sebulan ketika ini, jatuh ditangga kedua selepas model terlaris Perodua, iaitu Perodua Myvi. Terdapat banyak faktor yang memungkinkan Saga menjadi model terlaris Proton, salah satu faktor utama ialah harganya yang berada di bawah paras RM50k, mampu dicapai oleh kebanyakan rakyat Malaysia dari semua golongan.
Proton Saga, yang sebelumnya popular dengan panggilan Saga BLM, amat popular dikalangan generasi muda. Pelbagai gaya dan pengubahsuaian telah dilakukan terhadap model itu, termasuk dimodifikasi semula rupa bentuknya mengikut beberapa jenama kereta terkenal dari Eropah dan Jepun. Tidak dinafikan yang model Saga begitu versatile dan sesuai kepada semua golongan. Proton Saga boleh dikatakan sebuah model yang lengkap untuk kegunaan seisi keluarga, termasuk memiliki ruang yang luas untuk penumpang dan tempat penyimpanan barang-barang. Walaupun terdapat model kompak lain yang berharga di paras sama dengan Saga, kebanyakannya bersaiz lebih kecil dengan ruang bonet yang terhad.
Model Saga FL menerima beberapa perubahan yang agak radikal dibahagian luaran dan dalamannya. Walau hanya sekali imbas sudah boleh dilihat perubahan luaran yang ketara berbanding model sebelumnya. Bampar depan dan belakang kini direka dengan lebih bergaya dan sporty, tidak keterluan jika dikatakan lebih dinamik, garang dan maskulin daripada generasi sebelumnya. Lampu utama depan paling mencipta kejutan kerana bentuknya yang berubah begitu ekstrem, namun kekal sporty dan mendapat pujian dari peminat Proton. Malah ada yang mengatakan lampu depan itu mengambil inspirasi daripada lampu Honda Accord generasi terkini, pendapat yang boleh diterima.
Antara beberapa perubahan lain dibahagian luaran ialah fender tepi direka semula bagi diserasikan dengan lampu utama, gril depan baru, hud yang lebih teguh kelihatannya, cermin sisi dilengkapi lampu indikator untuk membelok, lampu belakang lebih kecil dengan penggunaan LED, pemantul cahaya di bampar belakang dan tip muffler ekzos dengan kemasan krom. Varian Executive tersedia lampu kabus, spoiler kecil dibelakang bonet dan cermin sisi dengan kawalan eletrik. Roda juga kini berwajah baru dan lebih sporty apabila varian Standard dilengkapi rim besi bersaiz 13 inci dengan tayar bersaiz 175/70 dan varian Executive dengan roda aloi bersaiz 14 inci dengan tayar dari siri 185/60.
Selain lampu utama yang pantas menarik perhatian, lampu indikator di cermin sisi dan lampu belakang LED merupakan beberapa perubahan penting yang sebelumnya tiada pada Saga versi lama. Perubahan tersebut walaupun kecil tetapi telah berjaya melonjakkan nilai Saga FL ke taraf yang baru, bermakna ianya kini setara dengan model lain yang berharga lebih mahal.
Perubahan yang dilakukan terhadap Saga FL bukan setakat terhad di bahagian luaran sahaja, malah di bahagian dalaman juga tidak kurang hebatnya apabila mendapat sentuhan terbaru dengan beberapa fungsi dan ciri-ciri yang lebih praktikal. Bagi model Saga terdahulu, hanya pintu depan sahaja dilengkapi cermin tingkap berkuasa manakala pintu belakang masih menggunakan tuil yang perlu dipusing untuk menurunkan cermin, salah satu faktor kenapa ramai yang memilih Myvi. Tetapi kini keempat-empat pintu telah dilengkapi cermin tingkap berkuasa, dengan kesemua suis kawalan diletakkan di panel pintu bersebelahan pemandu.
Bagi varian Executive, Saga FL dilengkapi beberapa ciri baru seperti kerusi pemandu dengan ketinggian boleh ubah, beg udara SRS untuk pemandu dan penumpang depan, unit audio utama dari Clarion dengan USB dan AUX, pemain MP3/WMA dan suis kawalan audio di roda stereng, benar-benar menyerlahkan ciri-ciri eksekutifnya. Kemasan kerusi dengan fabrik baru menceriakan lagi bahagian dalaman model itu. Boleh dikatakan Saga FL kini merupakan sebuah sedan yang lengkap lagi praktikal setelah ditambah banyak ciri-ciri baru dan setanding dengan pesaingnya yang lain di pasaran.
Saga FL masih dilengkapi enjin yang sama seperti sebelumnya iaitu enjin 1.3 liter CamPro IAFM, 4 Silinder, DOHC 16 valve dengan kuasa kuda sebanyak 94hp dan tork 120Nm. Kedua-dua varian Standard dan Executive dilengkapi kotak gear manual 5 kelajuan dan automatik 4 kelajuan. Paling menarik sudah tentu harganya apabila model Saga facelift terbaru ini yang padat dengan nilai belian terbaik masih kekal dengan harga yang kompetetif. Perbezaan hanya berlegar antara RM1000.00 sehingga RM1,300.00 berbanding Saga lama, Saga FL ditawarkan pada harga seperti berikut ;
Model
Saga
Saga FL
Price difference
1.3 Standard (B) MT
RM 36,998
RM 37,998
RM 1,000
1.3 Standard (B) AT
RM 39,998
RM 40,998
RM 1,000
1.3 Executive (E) MT
RM 39,498
RM 40,698
RM 1,200
1.3 Executive (E) AT
RM 41,998
RM 43,298
RM 1,300
Senarai harga Proton Saga FL dan perbandingan harga dengan Proton Saga versi sebelumnya.
Proton Saga FL tersedia dalam enam warna menarik termasuk dua warna baru iaitu Blue Rock dan Café Latte yang menawan. Warna lain ialah Tranquility Black, Solid White, Genetic Silver dan Granite Grey. Bayaran tempahan yang dikenakan sebanyak RM500.00 dan semua pelanggan sudah boleh melihat model ini dengan lebih dekat di kesemua bilik pameran Proton Edar di seluruh negara. Untuk pelanggan di Labuan, mereka hanya boleh melihat model ini bermula 17 Disember 2010.
Bagi pelanggan yang telah menempah Saga versi sebelumnya, mereka boleh menampah kembali model terbaru ini dengan menambah perbezaan nilai harga bagi model terbaru itu. Saga FL didatangkan dengan waranti pengeluar selama 3 tahun atau sehingga perbatuan mencapai jarak 100,000km, yang mana lebih awal.
Dengan pelancaran Proton  Saga FL hari ini, mulai tahun 2011 pasaran akan sekali lagi menanti untuk melihat kemampuan model Saga terbaru ini mendominasi pasaran. Berbanding sebelumnya, Saga FL diramalkan mampu menduduki carta pertama jualan kereta nasional terlaris. Tidak ada sebab lagi pelanggan yang bakal membeli kereta baru akan berfikir sehingga beberapa kali antara Saga FL atau sebuah Perodua Myvi.
Dengan harga yang cukup berbaloi dan menarik, sukar untuk menolak godaan memiliki sebuah Saga FL. Faktor yang cukup kuat sudah tentunya hakikat sebenar bahawa Saga FL adalah sebuah sedan dengan ruang penumpang dan tempat penyimpanan barang-barang yang luas. Proton Saga FL adalah kereta rakyat sebenar, jadi apa lagi alasan untuk tidak memilikinya?
p/s : Proton Saga FL edisi Special Edition (SE) akan menjelma di tahun 2011 nanti. Adakah Saga FL versi R3 juga akan membuat kemunculan? Sama-sama kita nantikan legasi Proton Saga FL.

selamat tinggal November selamat datang Disember

waduh4....pejam celik pejam celik dah masuk bulan disember kan.....dah akhir tahun dah pon...x ku sangka2 rupanya dah dekat akhir tahun....wahhhhh cepatnya masa berlalu....hari ni cantik nombornya 1.12.11....sape lah yg kawen ari ni kan...heheh..sape la yg lahir hari ni kan...slmt ari tua la yer....hehe...
sperti tahun2 yg lepas spnjang hidup aku...bulan 12 adalah bulan cuti sekolah n cuti sem...but this year not to me...coz sistem u dah ubah la....bulan 12 thn ni la yg mencabar sekali rasanya....ngn asgment byk n then nk exam lg...sob3...sedih2....ape2 pon still maintain je lg...hehhe...
ntah la..aku pon xtawu nk ckp ape sebenarnya...tp yg pasti aku teringat dah akhir tahun dah pon...hehhe

Saturday, November 26, 2011

sambal tumis udang

rasanya ni kali kedua aku wat entry sal masakan...kotttt...hehe...senang je nk wat smbal tumis udang ni..kacang je kan......heheh...

bahan2:
bawang putih
bawang merah
cili kering yg di blend
udang besar
air asam jawa
garam
gula
serbuk perasa

cara membuatnya:
tumiskan bawang puith dan bawang merah tersebut, apbila kelihatan kekuningan bawang itu masukkan cili kering yg telah di blend tersebut....kacau cili tersebut sehingga pecah minyak ataupun sehingga cili tersebut masak semasak masaknya....kerana itulah yg bg sambal korang x pedas sgt.. seterusnya masukkan air asam jawa(agak2 korang la dgn cili yg korang gunakan jgn masam sgt)...apabila mendidih masukkan udang tersebut dan masukkan garam+gula+serbuk perasa sesedap rasa....selepas itu boleh  la dihidangkan..

taddddddaaaaaaa sudah siap...senang je kan


p/s: lokasi masakan adalah di kolej ibrahim yaakub, UKM...aku masak dlm rice cooker je...heheh...janji masak n dpt mkn ngn kenyang..heheh

Thursday, November 24, 2011

:: waaa kena bebbbbb::

assalamualaikum dan slmt sjhtera semua...wahhh mcm lam kelas lak bagi salam...heheheh....sebenarnya entry ni dah lama dah tp cume x terpost2 lagi..sbbnya malas+internet mcm siput n mcm2 lg la faktornya...hehhehe

pd 17 nov 2011 yg lepas...merupakan..merupakan besday aku yg ke 22..wahhhhhhh mudenya aku kan....terasa mcm budak2 tgh main pondok2 je lagi....hehhe..tp aku harus menerima kenyataan itu...ape???kawen????heheh...tunggu la bila ade seru nk kawen nanti..lom sampai seru nk kawen lg...heheh...calon????hahahha.....ntah....tak ade kot...oppppsss...

ok...pepagi 17 nov tu aku pegi ke kajang sbb nk cari beg mau pegi wat fieldwork kat genting 19nov tu...lepas saje beli beg...baru je menjejakkan kaki dlm metro..tetibe handset maiza berbunyi....sapa call dia???rupanya zarina my classmate call katanya DR. RAHILAH mau jumpe ngn aku...aduhhhh lom sempat nk window shopping lg dah ade emegency call...aku tya zarina "DR. nk jumpe aku nape wei" " mana aku tau  nape DR. nk jumpe ko...sebolehnya as soon as posible"...wahhhhh dengan serta merta aku terus pulang ke UKM...haha..laju gak la aku bawa moto sbb takot apela sbb DR nk jumpe aku...tkot kena marah je...takot pasal tesis aku....spai di pusat sejarah zarina suh duk dulu n tunggu DR ade tetamu lam bilik...agak lam 10 minit zarina gtau DR suh masuk bilik....baru melangkah di pintu tibe2 "slmt hari jadi...slmt hari jadi...slmt ari jadi azwa...slmt ari jadi..." wahhhh terharu giler terasa nk nangis pon ade kot...rupe2nya ni rancangan dorang...awal2 lg dah kena ngn DR, zarina, maiza, nadia, pejoi, hafez n syafiq n ejan....huaaaaaa....tq sgt2 kat korang.,....tercapai juga aku nk celebrate besday kat sini....tq DR belikan kek kat sy..n sume juga....syg korang sgt2...

mlm tu ade perlawanan bola ant mlysia ngn indonesia...aku dgn sukenya menengok bola walopon keje byk x siap lg...azra pon tumpang sekaki tgk bola..tetibe huda kata nk pinjam moto nk g amek kawan dia kat KTM..aku pon kasi la...n azra lak sbb mlm tu katanya nk jumpe ngn ex bf dia...dlm kul 12 tgh mlm azra ajak pegi jmpe ex dia kat foyer kolej...pelik gak nape tibe2 nk jumpe kan...tp xpenah terfikir lain pon..yg pikir kata nk teman dia tkot dia g sorang2...tu je...tetibe...pelik nape huda x tido lg ade kat foyer...syafiq lak duk bercangkung kat tepi kereta..siap tnya "korang wat ape kat sini"..........naaaahhhhhh amek kau...kena siram ngn air paip+tepung sume+air kolam ikan+kek lg...huaaaaa......terharu,lawak,nk tergelak...ahhh sume ade la.....xsangkat sume ni....rupanya dorang kenakan aku besday aku...hampeh....pndai dorang plan smpai aku x terpikir....2 kali hari ni aku kena kot.....sbb pikir dah mlm last xkan ade punya...selalunya mlm first yg kenakan orang..tp dorang terbalik....x tercapai dek fikiran.....thanks sgt2 kat ex-roomate azra...berjaya ko pakat ngn dorang kan....g jumpe ex yer...huaaa...huda..pandai yer g amek kawan kat KTM yer.....n sume2....maiza, zarina,nadia,syafiq,ejan,pejoi n hafez.....tq sgt2....aku xkan lupe semua ni...wahhh lenjun aku ngn air ngn tepung...huahuahuah
bukan aku sorang yg kena baling tepung...heheh
 tunjuk hidung...hahha
 ni la kek yg DR RAHILAH belikan kat aku..terharu rasa....sgt sedap kek ni
 kat bilik DR....time pagi dorang kenakan aku




 ni time malam tu....tgk penuh tepung smbil gelak2 sbb memang lawak rasanya....
 suke benor huda...hehhe




























p/s: syg korang sume sgt2.....ni besday yg bermakna bg aku.....akan aku ingat sume ni yg korang wat kat aku...aku janji aku diam2 je xnk kaco korang lg...hehehhe......thaankk semua ni tau...

Tuesday, November 1, 2011

"aktiviti meregangkan urat-urat dan otot-otot badan"



salam semua....Alhamdulillah sihat yer semua...dalam kesibukan itu barulah ada kelapangan utk menaip entry...padahal time x busy malas bebenor...dah lama x wat entry sal jenjalan n then masuk gmbar sikit2..kan..kan...lama kan..hehe...

26 oktober 2011(rabu) ari tu..jeng..jeng..jeng....selamat DEEPAVALI.....ehhh aku bukan g batu cave smbut deepavali okey.....jgn slah tafsir...lom bis lg statment aku korg dah pikir yg bukan2....xkan la aku nk g baling buah nyoq kat batu cave tu......sbnrnya aku g BROGA HILL la..dlm bhs melayunya bukit broga...adoyai nk kena translate gak..google trnslate kan ade..hehhe...ini kali pertama aku g....so pagi selasa t aku ade kelas kul 8pagi n then ptg g sewa keta...mlm ktorg masak2 utk bekalan nanti...n smpai pukul 2.45pagi ktorang x tido sbb dalam kul 3 pagi ktorang akan gerak ke broga hill...

yeeaaaahhhhhhhhh.......bermulanya berkumpul n then dlm kul 3.20pagi gak la gerak dr UKM ni....n smpai di kaki bukit broga pada pukul 4.15pagi camtu la...n then tnpa buat warming up pon terus terjah naik bukit tu...wahhh cerah ke???gelap la wei....pepagi tu mane la cerah..xder lmpu ok..hanya berbekalkan lampu suluh n handset je ok....dgn kegigihan diri ini bersama kengkawan yg lain...telah smpai ke puncak bukit broga pada pukul 5.30pagi....ok rehat jap kat atas tu setelah merentasi beberapa halangan yg agak sukar ok...400meter utk smpai ke puncak...semua ini hanya mahu melihat sunrise....di atas puncak itu kedengaran azan subuh berkumandang..terus ambil wuduk yg dibekalkan dlm botol yg kami bawa...ok slesai solat....terus tunggu sunrise terbit....wahhhhhhhhh tersgt teruja...ciptaan ALLAH yg tiada tandinganNYA....mengucap kalimah suci aku ketika melihat ciptaan yg terindah sgt itu...sungguh..sgt indah...seperti lukisan permandangan yg x terkata cantikny...korang x caya ek.....ok aku sertakan pic ni korang tgk..pic tnpa diedit sedikit pon...


stlh melihat sunrise smbil berposing
 ahli2 yg pegi...tq korg..
 ni time nk turun dah...cameraman lmbat turun..hehe


 tgk la kabus2 awan2 tu..ya ALLAH cantik sgt2....
 cantik kan view dia....
 dah smpai ke kaki bukit...penat tp best...
 segerombolan yg naik moto..hehe
 mula2 mthri nk terbitkan diri..dlm kul6.45 mcm ni la..cantek...
 bestttt
 lps bis mendaki bukit broga kami terus ke sungai gabai utk mandi..hehe


 SUBHANALLAH....sgt2 cntik...










 ni time pagi2..seawal 4 pagi kami mendaki..hanya semata2 sunrise.....
 ketika menunggu kwn yg lambat mendaki...hahha..stamina kurang la tu....ckp je lebih mau x penat...hahah...
 cantikkan time ni...mcm lukisan je...tp inilah kuasa ALLAH



 ini buktinya kami dah smpai di kemuncak ok...400m


p/s:maaf la lmbat update kerana xrajin...tp ni la pglman yg plg best....pasti..ini plg best...sgt!!...