bahan2:
bawang putih
bawang merah
cili kering yg di blend
udang besar
air asam jawa
garam
gula
serbuk perasa
cara membuatnya:
tumiskan bawang puith dan bawang merah tersebut, apbila kelihatan kekuningan bawang itu masukkan cili kering yg telah di blend tersebut....kacau cili tersebut sehingga pecah minyak ataupun sehingga cili tersebut masak semasak masaknya....kerana itulah yg bg sambal korang x pedas sgt.. seterusnya masukkan air asam jawa(agak2 korang la dgn cili yg korang gunakan jgn masam sgt)...apabila mendidih masukkan udang tersebut dan masukkan garam+gula+serbuk perasa sesedap rasa....selepas itu boleh la dihidangkan..
taddddddaaaaaaa sudah siap...senang je kan
p/s: lokasi masakan adalah di kolej ibrahim yaakub, UKM...aku masak dlm rice cooker je...heheh...janji masak n dpt mkn ngn kenyang..heheh
2 comments:
Sedapnya sambal udang kak wa... nyum...nyum...
hehehhe.....mai2 makan mai....hehhe
Post a Comment