yg indah itu kenangan dan yg pahit itu juga kenangan...

snow

selamat datang...enjoy my blog n follow k..pastu kumen2 la ek...jgn bace je...kumen gak..inilah cerita kehidupanku...onak duri kehidupan

Friday, April 19, 2013

Holiday at Sandakan, Sabah


Assalammualaikum…apa khabar kengkawan semua…bloger-bloger yg sudi menjenguk ke blog saya yang tak seberapa ni..sihat ke semua… Alhamdulillah saya sihat..masih diberikan kesempatan untuk menghirup udara segar didunia ini…. ALHAMDULILLAH… agak lama jugak saya tak update entry kan… almaklumlah terlebih busy kalah Perdana Menteri… tambah-tambah lagi nak PRU13 ni kan…wahhhhhhh…….berpolitik sangat ko yer azwa….bak perpatah junior saya cakap “ akak azwa pergi Sandakan melawat kawasan ke nak PRU ni” heheh….. melawat kawasan sangat adik oiiii….. ok let to my journey at Sandakan,Sabah.


::10 April 2013 (Rabu)::

Mesti korang tertanya-tanya kan kenapa awal sangat pergi padahal flight pada 11 April 2013…heheh..sebabnya…sebabnya….sebabnya……. my journey or my holiday starting 10 April 2013 pukul 8.30 malam…hehe…korang nak tahu kenapa..hal ini kerana…wah3 macam karang karangan plak kan… sebab kalo pergi esok pagi (11 April 2013) tu comfirm-comfirm la tak sempat kan…al maklumlah nak pergi LCCT tu naik public transport ok…mana ade LRT gerak awal2 dari ampang ni..paling awal pon kalo tak silap pukul 6pagi kot…hah kalo gerak pagi tu mmg kena tinggal flight la..hahha.. saya tido dekat LCCT??yeahhhh betul…betul3(ala upin ipin).. sape yg pergi? Hehe..sebenarnya 7 orang yang pergi tetapi sorang ade kursus emergency pulak so tiket flight dia BURN macam tu je…ok BURN ok…. Cian kat mak tiri saya…mak tiri saya ni namanya NOOR ZARINA HAMZAH…mak tiri saya?? Eh bukan mak tiri betul la…dia kawan saya time di campus dulu…classmate..tp saya selalu gaduh2 ngan dia sampai kengkawan ni cakap macam mak tiri dengan anak tiri.. saya anak tiri kat mak tiri saya tu..hehe… xpe yer mak tiri lain kali kite g trip lain plak tau…ko jgn sedih2 yer… dan yang pergi ke Sandakan yg sebenarnya-benarnya cumalah 6 orang ja..tp ramai gak kan..ok la tu trip kalo ramai pon tak best jugak… antaranya adalah saya NOR AZWAAZLIZA DAHARI…hahha perlu ke mention nama sendiri kat sini padahal orang lain dah tau kan..pemes la katakana….(wahhhh perahsantan ko azwa oiii)….. NURULHUDA SARUDIN, MAIZATUL AKMAL MOHAMAD,MOHD FAIZUL YUSUF…hah 3 orang ini adalah classmate saya time di UKM dulu…dan mereka juga adalah officemate saya jugak!!!!!!haha dan lagi…lagi… huda dan maize adalah housemate saya jugak!!!haha..memang tak boleh  berpisah kan dari campus sampai kerja… dan officemate yg ikot adalah MARLINI ALANG dan NORA MIRANTI ALDI…2 orang ni adik2 yer…mar umur 23 tahun dan nora 21 tahun…ok mari cerita yg seterusnya.. dari Chancellor Condominium pukul 8.30malam…alamak hujan plak malam tu so teksi susah dapat untuk angkut saya dan kawan2 ke LRT Ampang,,,terpaksa redah jugak duduk tepi jalan tahan teksi..hehe..sampai di ERL Bandar Tasik Selatan lagi 15 minit kuanter tiket nk tutup..wahhh selamat…so dari ERL BTS pukul 10.10 malam terus bertolak ke LCCT… we arrive at LCCT pukul 11.30 malam..cepat kan…tapi rasa macam lama je duk dalam ERL tu..buat ape sampai awal2 kat situ..hah ape lagi..makan la…makan MCD pejoi belanjakan..yeaahhh murah rezeki ko nanti… lepastu lepak2 la kat tepi-tepi kaki lima tu..hahaha… YA ALLAH ramai giler yg tersadai kat kaki lima tu sebab tunggu flight awal pagi kan… so ape lagi cuci mata tengok pramugara dgn pilot yg fuhhhhhh hemsem2..hehe..GATAI!!!...si Pejoi pulak amboiii cuci mata tgk pramugari…haha….bersih sikit mata dh cuci kan… ASTAFIRULLAH azwa oiiii…. Tapi aku tak boleh tido sbb orang lalu lalang depan mata…mai dengan huda..perrrhhhhh lena….nasib baik tak berdengkur je…hehhe..oppsss…pengalaman tunggu flight kan…bukan selalu..

::11 April 2013 (Khamis)::

Hah inilah masa yang ditunggu-tunggukan…pukul 5 pagi terus bawa luggage nak check in… sbb kitorang dah buat web check in so just hantar luggage je la…dan pukul 5.55pagi kami pon masuk ke balai pelepasan…wahhhhhh excitednya sebab pergi dengan kawan-kawan auranya lain dan perangai gila2 pon lain…gila gambar?? Of course la….hampir setiap saat, setiap detik gambar diambil…da nada jugak officemate yang pesan suruh rakam detik-detik nak naik flight tu mcm mana..keciaannnnnn… nanti akak bawa yer pergi naik flight mainan je yg akak mampu…heheh… mari-mari saya ceritakan yer… pukul 6.20 pagi flight aku pon…wahhh bila masa plak aku ade flight kan…hehe… Alhamdulillah pilot tu orang ISLAM okeyyyyyy…dan rasa diri ini lebih selamat.. pukul 9.15pagi kami pon tiba di Airport Sandakan Sabah…horeeeyyyyy…finally we at here.. so sementara tunggu kereta sewa dihantar ke airport pukul 11 pagi kitorang g makan dulu kat kafe..amek kau….bapak mahal kot…nasi goreng kampong telur mata RM12.50…hahha standart airport la katakana..tetapi memandangkan perot den ni sudah berkeroncong mendendangkan pelbagai irama lantas ku jamah jua..nasib baik sedappppp.. sedap2 makan tetibe fon berderinggg…kringgg…kringg..kringgg..wah klasik benor fon aku bunyi…hehe..xder la lagu Hargai Aku nyanyian Armada Band berkumandang dr fon aku….hah sape?? Pakwe ke?? Haha..mana ade pakwe la..abg kereta sewa tu call kata dia dh arrive kt airport dh…so dengan pantas ku berlari..haha..jgn nk berlari sgt la..jalan sudah…so kereta Avanza berwarna silver menjadi milik kami utk 3 hari di Sandakan… sewanya utk 2 hari setengah adalah RM500.. kira murah juga la abang tu bagi.. sebab kami 6 orang kan…sape drive?? Huhhhh den la mangsanya… si gadis cekeding ini membawa avanza yg besar itu… ade si kumbang sorang tu cume jadi co-pilot je..hehhe…mmg riuh rendah dalam kereta besar tu kan..heehhe..

Destinasi pertama..of course la cari hotel..tp kitorang dah booking awal2 lagi sebelum pergi sana…nama hotel tu Bunibon Backpacker Hotel…hotel tepi laut..buka2 tingkap terus Nampak laut ok… hotel 5 bintang ke…hahha..hotel bajet sudah tp view yg cantik la..yg penting jimat… kitorang sewa 1 bilik family dan 1 bilik twin.. kitorang 5 orang perempuan duk bilik family dan sorang jejaka tu duk kat bilik twin la.. harga utk 3 hari 2 malam tu murah je untuk dua-dua bilik ni iaitu RM240 je…murah kan… nama pon hotel bajet..jgn nak kelas2 sgt duk hotel mahal2..membazir je..hehhe.. setelah check in dan Jamaq bermulalah program kitorang iaitu MERAYAU Bandar Sandakan..heeheh.. amek kau..guna GPS pon boleh sosat lagi…guna MAPS pon sosat jugak..padahal baru kat Bandar Sandakan je…tp sesat-sesat pon jumpe jugak destinasinya walaupun ade beberapa yg x dijumpainya…dah agak2 penat duk dalam kereta cari tempat menarik so perot pon sudah lapar..so ape lagi beli ABC pastu makan tepi laut…wahhh nikmatnya… pastu malam plak huda belanja makan seafood justeru menyambut besday pejoi,maiza dan mar.. sbb dorang lahir bulan 4 kan..so smbut terus lah..huntunggglaaa sambut dekat sandakan..heheh..korang nak tahu…pukul 6 petang kt Sandakan dah nk senja dah hamper gelap okey….padahal baru pukul 6 petang tp suasana mcm pukul 7.30 malam di semenanjung.. so dalam pukul 8.30 malam kitorang dah balik ke hotel..awal giler kan…mungkin jugak kami penat kot dari LCCT xder rehat smpai2 terus jenjalan.. so next our journey….

::12 April 2013 (Jumaat)::

Seawal 4.45 pagi aku dah bangun okey…sbbnya menunaikan kewajiban dahulu…lepastu mata ni dah tak boleh lelap..dan pukul 5.30 pagi cuaca sudah pon cerah mcm pukul 6.45 pagi camtu la kat semenanjung…sebabnya dalam pukul 6 pagi matahari sudahpon naik…mcm pukul 8 disemenajung..wahhhh xcited tetibe aku tgk sunrise dari tingkap hotel…mata tak boleh tido dah lepas solat td lalu snap pic update kat instagram,fb…hahaha..sume aku nk update…menakjubkan padahal masa yg sama je kt semenanjung dan kerana kedudukannya itulah yg buat waktu cepat siang dan cepat malam.. pukul 6 pagi dah bunyi deruan enjin2 bot, kereta2 dengan pekik terlolong kat base navy Sandakan…huhu… interesting… pengalaman di tempat orang… pukul 8 pagi kitorang sudah siap sedia utk keluar…haha..8 pagi tu punya la awal… sarapan dahulu di Central Market Sandakan yg mmg femes di Sandakan ni..ok trip ari ni adalah ke Pusat Pemuliharan Orang Hutan Sepilok, Taman Buaya, Rainforest Discovery Centre, Sandakan Memorial Park, Pasar Sim Sim dan Hourbour Mall..penatttttt tp best..penatnya sbb drive sorang2..huhuhu…  di Pasar Sim Sim adalah tempat kami singgah makan sbb terlalu lapar dr tghari tak makan nasi lagi..perot orang melayu la katan… ya ALLAH murah giler makanan kat situ…harga just kira harga ikan je nasi dan sayur2 dan air kosong adalah free…wahhhh heaven giler….. nikmatnya makan ikan yg fresh… aku lebih suka ikan dari ayam…ikan sedaaappppp… tempat2 yang pergi melawat tu nanti korang tgk la yer picture2 kat bawah nanti… cantiknya ciptaanNYA… SUBHANALLAH..pukul 6.30 tapi dah maghrib dan gelap sudah… so lepas makan terus ke tepi pantai amek angina pantai kerana kami adalah musafir so boleh jamaq takhir je… ya ALLAH angin yg kuat menyamankan fikiran dari semua perkara… SubhanALLAH sejuknya malam ni..padahal baru pukul 7.30 tapi rasa mcm dh pukul 10 malam je..hehhe.. dalam pukul 11 malam barulah kami beransur ke hotel.. kalo di KL pukul 11 tu masih muda lagi kan tp pukul 11 malam di Sandakan hamper lengang manusia kecuali yg mmg kaki melepak…tp yg paling kurang menyenangkan adalah budak2 muda yg rasanya masih dibangku sekolah melepak dan melakukan perkara yang agak kurang senang mata memandang..fuhhh nasib baik kami berjalan ramai2 kalo aku sorang2 mampuihhh la di kaco mereka.. dan nasib baik juga ade kumbang sorang..haha..padahal kami yg jaga dia..kikiki..opppssss…. social ade di mana-mana sahaja tp di KL tidaklah terlalu terbuka seperti di Sandakan.. ASTAFIRULLAHALAZIMM.. masjid ade 2 sahaja di Bandar Sandakan itu namun azan tidak berkumandang seperti mana laungan azan di Semenanjung.. mungkin ramai masyarakat bukan Islam kot tapi entahlah kan…hehe..ok sudah cukup utk hari kedua yg agak pack perjalanan kami sebenarnya smpai tak larat nk posing utk tangkap gambar.

::13 April 2013 (Sabtu)::

Adalaaaaaahhhhh hari terakhir di Sandakan…. Tapi nasib baik flight kami pukul 9.15 malam..so manfaatkan hari ni adalah untuk shopping….hooooreeeyyyyy…. wahhhhh memang sakan kot shopping…habis pokai dah rasanya…tapi puas… utk mak, abah, kakak2, abang2, anak2 sedara, kawan2 dan officemate….wahhh byknya borong…bukan selalu ke sana kan..alang2 je…dh penat shopping dari pukul 9pagi smpai pukul 1 tgh hari tibalah masanya utk check out dari hotel yg kami menginap itu… ada adengan yg memang tak dijangkakan langsung…sungguh!!!! Tak jangka langsung sebab selalunya hanya tengok di TV je tp kami mengalami saat itu… kanak2 pengemis meronta-ronta di tangan pejoi dan beberapa kawan2 ku sewaktu kami membawa bagasi masing2 untuk simpan ke dalam MPV kami… suasana seperti di Indonesia rasanya pada ketika itu…nasib baik makcik di situ pesan jaga barang2 kamu.. ya ALLAH aku mmg dh takot tengok 3 orang budak yg rasanya dalam lingkungan 9 tahun meronta2 di tangan pejoi, mar, dan kami2 yg sedang masukkan bagasi dlm kereta. Niat nk makan ABC kat depan hotel smbil memandang laut tersadai kerana tidak selesa dengan budak2 ni.. lantas terus masuk dalam kereta tanpa panaskan enjin terus menusuk laju…nasib baik dorang xbuka pintu masuk dalam kereta terus..heeheheh… ayat mereka “bang tolong bang……kak tolong kak”.. seperti di KL mereka ini seperti dipergunakan oleh pihak yg tidak bertanggungjawab.. orang ramai dah tengok kami yg dikelilingi budak2 ni tapi langsung tak tolong smpaikan aku picit hon suruh budak2 tu berganjak dari bergantung di tepi kereta….wahhhh pemes jap kat Bandar Sandakan…hehhe…seterus itu apa lagi memenuhi perot yg bunyi keroncong ni… mee kari ketam dan ABC..memang terbaik laaahhh..sedapppp…so selepas makan kami masih ade masa banyak jam lagi sebelom nk pulangkan semula kereta sewa pukul 7 malam… so akhirnya kami ke Labuk Bay melihat monyet hidung panjang….kawan2 korang kan..hehe… mmg satu-satunya tempat penjagaannya di Sabah..tapi kan..tapi…. mahal sangat tiket masuknya… RM15 sorang dan facilities nya kurang elok la…jalan batu2 dan dalam kawasan hutan kelapa sawit..dan masuk tgk monyet tu sekejap je dan tak berbaloi RM15 utk itu…mungkin pihak berkenaan boleh menaik taraf tempat tersebut lagi.. tar kan jalan tu dan signboard letak banyak sikit sebab nyaris2 kami nak patah balik sebab terlalu jauh kan..ingat dah sesat tp rupanya mmg kawasan pedalaman sikit…bukan sikit tp banyak…hehhe..nasib baik kereta sewa so redah je jalan batu-batu pon…hehhe..

Dannnnnn kami pon sudah penat…kami pon bertolak dari Lubuk Bay tu terus ke Airport Sandakan..smpai pukul 6.15petang dan rehat2 sementara menunggu abang kereta untuk ambik kereta semua.. berbaloi sewa kereta besar dan ALHAMDULILLAH sbb xder problem kereta sewa tu… TQ encik Avanza sebab tak buat masalah pada kami… tahu la kan kereta sewa banyak tangan yg bawa… ALHAMDULILLAH…  hari sudahpon kelam dan mulai gelap..matahari pon mula mengundurkan diri….maka selamat malam Sandakan dan beberapa jam lagi selamat tinggal tanah Sandakan.. setelah check in luggage macam biasalah mengisi perot dahulu dengan makan sebelom masuk balai pelepasan pada pukul 8.30 malam…flight menerbangkan dirinya pada pukul 9.15 malam dan sampai di LCCT,Sepang pada pukul 11.30 malam.. Alhamdulillah selamat pergi dan selamat pulang..

Percutian yang sangat mengembirakan dan meninggalkan banyak kenangan di sana… INSYAALLAH ade jodoh ketemu lagi yer Sandakan.. next trip ke mana plak yer kengkawan…. Inilah caranya untuk menghilangkan masalah dengan melawat tempat orang sambil menikmati keindahan ciptaan ALLAH..SUBHANALLAH.. so mari lihat gambar2 yang sempat di ambil di Sandakan.

SubhanALLAH...cantikkan awan dari atas.....

cantiknya ciptaanNYA...seperti lukisan je...
we at Agnes Keith House...iaitu rumah seorang penulis Amerika yang terkenal pada suatu ketika dulu di Sandakan
ini siapa yer??heheh..

Pantai Pasir Putih...tapikan...tapiiii.... pantainya tak berapa cantik pon...huhuhu
azwa, maiza, faizul, huda, nora, mar.... inilah ahli2nya yang pergi holiday ke Sandakan, Sabah....
inilah yang saya katakan td...suasana pada pukul 6 pagi di sana...macam pukul 8 pagi dah kan...matahari dah mula naik...
suasana pada pukul 9pagi di Sandakan tp mcm dh tengah hari kan...view dari central market sandakan.
orang hutan di Sepilok, Sandakan

sampai ternganga mulut Nora yer...tengok ape la tu kan....
tasik di Rainforest...
at Sandakan Memorial Park... sejarah sangat holiday kali ni.....
mee kari ketam yang saya katakan td....wahhh sedap gilerr....giler pon x sesedap ini..hehhe
SUBHANALLAH...cantiknya..ni jalan nk ke LUBUK BAY sebenarnya..mmg pedalaman...

ini cik Maizatul yer...hehhe
ini makan malam pertama...ikan besar2...sambil sambut besday pejoi, maiza dan marlini...huntunglaaaa
okey ni wartawan liputan tengah membaca skrip sebelom pelepasan ke Sandakan....hehhehe
finally i'm arrive at Sandakan!!!
ini namanya pejoi...
ini Nora
we at Sepilok




Nora seorang budak yang manja..manja yer dgn akak...hehehhe
at Sandakan Memorial Park...

hari kedua....sebelom shopping pergi sarapan dahulu...wahhh berbincang ape la gamaknya tu kan...
hehe....adoiiii dpt bershoping sampai duduk bersila dalam kedai..terbaik la kak....
inilah monyet yg hidung panjang tu..tengah makan...
tabik spring...hehhehe...alololololo..sorang je kumbang yang lain sume bunga...
ini pukul 4.30 pagi di LCCT tunggu time nk check in luggage...bosannnn..main game zombi dulu..heheh
kami dah nk bergerak ke balai pelepasan...muke tak tido...keciannnnnn
akhirnya...sampai di bumi sandakan.... tu la flight kami...hahha..ade flight tu..kaya-kaya...
saya Marlini just call me Mar..hehhe

berdiri dari kiri Huda, Maiza, Mar, Faizul
duduk dari kiri Nora dan Saya...
muke kecerian terserlah...manjanya nora dengan akak....hehhe
ni kat round about...ade replika buaya..siap pegang bendera barisan nasional lagi tu...hehhe

my name is Anne...comei je....

nampak anak mat salleh tu.... foreigner dari France.... kurang fasih berbahasa inggeris cume faham sikit je bahasa Inggeris....nama dia ape ntah...lupe dah...
jambatan gantung...
hah ni dekat Taman buaya...nampak tak tu buaya besar2 tu..aku sendiri pon takot...
bila kesengalan melanda...angin sepoi-sepoi bahasa tepi laut ni...
sebelom meninggalkan bumi bandar sandakan...amek gambar dulu....
eh macam sama je muke dengan kat depan tu...hehehhe
binatang pon sayangkan anaknya kan.....
dannnnnn mahu pulang sudah ke Kuala Lumpur... 7 Malam di sandakan...
heheh....posing sesaje...

shopping barang di sandakan...seronok...seronok2 duit balik semenanjung habis pokai...hehhe
dalam ERL nak pergi ke LCCT...
peaceeeeeeee..... muke xcited...

bandar Sandakan dari view atas bukit...ya ALLAH cantiknya....laut yg terbentang luas,,,awan yang terukir indah... cantikkkk...
dan ini adalah destinasi terakhir sebelom pulang ke Ampang..hehhe.. TQ yg tolong tumpangkan rumah dan tolong hantarkan kami..jasamu tetap dikenang.. kalo tak kite merempat lagi la kan kat LCCT tu..hehehe..


3 comments:

olla khay said...

bole dpt kan no org kete sewa tue x??mura la gakk 500 tue

olla khay said...

bole dpt kan no org kete sewa tue x??mura la gakk 500 tue

Anonymous said...

as salam kawan..sandakan ramai je islam ya..masjid sentiasa ada azan.maybe bilik awak tu yang kedap bunyi smpai bunyi azan x dgr.sandakn bukan 2 je masjid.banyak..awak tak round semua kot.buat yang nak datang sandakan,budak-budak meminta ni agak ramai.pertama sorang dtg,pastu akn dtg pla geng dia.so dr keikhlsn hati ja nak bagi.klu sy bagi mknn je,duit x.thanx pd awak sb sudi pg sandakan.masih ada tempat awak tak pergi..